tisdag, mars 07, 2006

Nya formationer i politikens plaskdamm?

Jag är bara tvungen att en gång till reflektera en aning kring gårdagens kommunstyrelsemöte. Man pratar om och lovsjunger den borgerliga alliansens enighet. Av någon sådan syntes knappt ett spår igår. Vad gäller kommunens bidrag till sommarens stadsfest i Kalmar ville Folkpartiet avstyrka varenda krona, moderaterna kunde tänka sig att stödja en halv miljon medan kristdemokraternas två ledamöter hade varsitt förslag, 750 000 respektive 900 000. Resultatet efter denna smått roande auktion blev ett bidrag på 500 000, med lite spritt stöd från båda blocken.

Sen var det dags för sponsringspolicy. Där ville den borgerliga sidan tillsammans med miljöpartiet tillåta politiska partier och religiösa organisationer att sponsra kommunal verksamhet. Naturligtvis är det huvudlöst. Skulle vi som Vänsterparti bjuda förskolor och skolor på glass varje fredag i utbyte mot att ungarna sjunger Internationalen varje morgon?? Eller hur tänker man? Tacksamhetens tanke går till inget mindre än Folkpartiet som insåg att resonemanget är galet och röstade med oss och sossarna. Även här sprack således alliansen. Tack och lov. Vi i Vänstern kom inte ända fram med vårt förslag, nämligen att hålla förskola och skola helt ren från sponsring, men en liten bit på väg blev det i alla fall.

Mest fundersam blir jag dock över det Barbapapaliknande Centerpartiet. Medan man drar sig längre och längre åt höger i rikspolitiken drar man sig längre och längre vänsterut i kommunen. Bilden av Centern börjar bli totalt oformlig. Frågan är om de tre borgerliga kamratpartierna ens vill ha med Centern att göra efter attacken mot Folkpartiet i fullmäktige härom månaden. Relationerna är tydligt kyliga. Tänker Centern sitta kvar i en isolerad frysbox? Eller?

Det är ju inte mitt problem dock, tra la la!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sponsring av offentliga verksamheter, som skola, är inget annat än ett sätt att sprida marknadens gissel. Bra att ni, åtminstone delvis, lyckades stoppa eländet.
Offentlig verksamhet ska drivas helt med offentliga medel, inte med inkomster från reklam, vilket i praktiken är vad sponsring handlar om.

Birgitta Axelsson Edström sa...

Jag håller helt med dig! Jag tycker att det är synnerligen naivt att tro att inte sponsring medför snedvridning av verksamheten. Vi vann inte helt, men vi lyckades i alla fall hindra de värsta avarterna. Tack för uppmuntran!